Loslopende honden: Do's en Dont's!

Lianne Harkink

Het is heerlijk om je hond los te laten rennen – de vrijheid, de ruimte, en vooral het plezier. Maar die vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Niet overal mág je hond loslopen, en niet elke hond vindt het prettig om zomaar andere honden te ontmoeten. Laat je je hond los op een plek waar het is toegestaan? Zorg er dan voor dat hij goed onder appel staat, zodat je hem altijd op tijd en veilig kunt terugroepen.

Regels en boetes
In Nederland zijn er duidelijke regels rondom het los laten lopen van je hond. Buiten de daarvoor aangewezen losloopgebieden moet je hond altijd aangelijnd zijn. Wist je dat als je je niet aan deze regels houd, je een boete riskeert van €110?

🔸Belangrijk: In woonwijken mogen honden nooit los lopen (helaas gebeurt het wel vaak), ook als ze goed luisteren. Dit is om overlast, gevaarlijke situaties op straat en verstoring van de rust in de buurt te voorkomen.

Daarnaast gelden er extra regels in sommige natuurgebieden, op boerenland of bij broedgebieden: daar mag je hond vaak helemaal niet los, óók niet in losloopgebieden, tijdens bepaalde periodes. Let dus altijd goed op de borden!

Zoals je op de foto hierboven ziet, kun je er helaas niet zomaar van uitgaan dat rood altijd ‘verboden’ of ‘aangelijnd’ betekent, en groen ‘loslopen’. Er bestaan namelijk ook groene borden die juist een aanlijnplicht aangeven. Verdiep je daarom als hondenbaasje goed in deze informatieborden, zodat je precies weet wat de regels zijn.

💡 Tip: kijk ook op de website van je gemeente of staatsbosbeheer voor actuele informatie.

Loslopen in aangewezen gebieden
In Nederland en België zijn er gelukkig veel losloopgebieden waar honden vrij mogen rondrennen. Denk aan stukken bos, een strand of speelpark die speciaal daarvoor zijn ingericht. Voor veel honden is dit een geweldige manier om hun energie kwijt te raken en nieuwe prikkels op te doen.

Maar… op deze plekken gaat het helaas ook regelmatig mis. Een veelvoorkomend probleem: honden die niet goed onder appèl staan – oftewel: ze luisteren niet (direct) wanneer je ze roept. Als jouw hond bijvoorbeeld op een andere hond afstormt om “even gedag te zeggen”, kan dat voor stress of zelfs paniek zorgen. Niet elke hond en/of eigenaar stelt dat op prijs.

Sommige honden:
...zijn herstellende van een operatie
...zijn ziek of hebben een lage weerstand
...hebben moeite met andere honden door angst of trauma
...zijn in training
...reageren onvoorspelbaar bij benadering
...hebben simpelweg geen behoefte aan een ontmoeting

En dit kun je niet altijd (van te voren) zien!

💡 Tip: Heeft jouw hond extra ruimte nodig? Gebruik dan een (neon) gele lijn of hesje om dit duidelijk te maken – en let er ook op bij andere honden. Bij Pootjes Plezier kunnen we al onze BioThane producten personaliseren met tekst, zodat je op een duidelijke en zichtbare manier kunt aangeven wat jouw hond nodig heeft.

Test je kennis over de lichaamstaal van een hond!
Als hondenbaasje is het ontzettend belangrijk om de lichaamstaal van zowel je eigen hond als die van andere honden te leren herkennen. Daarmee kun je veel spanningen voorkomen én van een afstand al inschatten of een ontmoeting wenselijk is — of juist beter vermeden kan worden.

Wat denk jij te zien op de volgende foto’s? Zijn de honden ontspannen en sociaal, of zou de situatie elk moment kunnen omslaan? Test je kennis door goed te kijken naar de houding, stand van oren en staart, oogopslag en spanning in het lichaam. De antwoorden vind je onderaan deze blog.


De do's en dont's op een rij
Wij vinden dat je als hondeneigenaar verantwoordelijk bent voor je hond en daarom rekening dient te houden met de mensen en andere honden om je heen. Dit betekent dat je niet zomaar een hond los moet laten rennen, maar altijd alert bent op de omgeving en andere honden en baasjes in de buurt. Hier zijn enkele tips:

  • Vraag altijd om toestemming – Voordat je je hond in contact brengt met een andere hond, vraag dan altijd even aan het andere baasje of het goed is. Doe dit vanaf een afstandje, zodat de honden niet al direct contact kunnen maken. Dit voorkomt ongemakkelijke of zelfs gevaarlijke situaties.
  • Let op en verdiep je in de lichaamstaal van andere honden – Honden communiceren vooral met hun lichaam. Staat een hond stijf, gaat hij liggen, gromt, blaft, piept, trekt zich terug, heeft hij zijn oren naar achteren of trekt hij aan de lijn? Dan is het waarschijnlijk geen geschikt moment om contact te maken. Wil je hier meer over lezen? In mijn blog over lichaamstaal ga ik dieper in op de signalen die honden kunnen geven.
  • Houd je hond onder controle – Ook als je in een losloopgebied wandelt met je hond, blijf altijd alert en zorg ervoor dat je hond goed onder appel staat. Dit voorkomt dat je hond op andere honden afstormt zonder dat jij het kunt stoppen.
  • Respecteer de ruimte van anderen – Niet iedereen is comfortabel met honden die in hun buurt komen. Respecteer de ruimte van andere mensen en honden en geef ze de tijd om zelf te beslissen of ze interactie willen.
  • Ziektepreventie – Zorg ervoor dat je hond regelmatig naar de dierenarts gaat en dat hij de nodige vaccinaties en gezondheidschecks krijgt. Dit voorkomt dat je hond ziektes of parasieten doorgeeft aan andere honden.

Conclusie

Je hond loslaten kan heerlijk zijn – voor jullie allebei. Maar het is wel belangrijk om bewust om te gaan met de omgeving. Het draait niet alleen om het plezier van jouw hond, maar ook om het creëren van een veilige en prettige sfeer voor andere honden, hun baasjes en omstanders. Door je hond goed onder controle te houden en eerst te checken of een ontmoeting welkom is, voorkom je ongemakkelijke, risicovolle of stressvolle situaties. Zo zorgen we er samen voor dat de hondenwereld vriendelijker, veiliger en leuker wordt voor iedereen.

----------------------------------------------------------------------------

Antwoorden foto's 'Test je kennis!':

Antwoord foto 1: De linkerhond heeft zijn staart laag en gespannen vanaf de kont, zijn hele lijf is laag bij de grond, waarschijnlijk is deze hond onzeker. De zwarte hond rechts heeft zijn staart hoog en strak en deze kwispelt waarschijnlijk snel. Dit betekent dat deze hond sociale spanning ervaart.

Antwoord foto 2: Vooral de rechter hond laat hier heel veel spanning zien, zijn tanden zijn bloot en zijn lijf staat strak, hij hangt echt in de lijn. Deze hond is niet comfortabel met de ontmoeting!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.